diumenge, 4 de desembre del 2011

MALALTS MENTALS A LA PRESSÓ

Actualment hi ha una problemàtica davant l’ingrés de malalts mentals a la pressó, ja que moltes d’aquestes persones entren sense diagnòstic, per tal no reben un tractament ajustat a la seua malaltia, o, si entren amb diagnòstic, no estan envoltats d’un ambient que puga protegir-los adequadament.


Segons APDHA (Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía) un dels majors fracassos de la societat del benestar es troba en les presons. Malalts mentals es troben en centres penitenciaris on viuen amb la doble condemna d’estar malalts e indefensos en un lloc on no els correspon i no està preparat per a albergar-los.  

“Si en Andalucía hay 17.617 internos [1] , 1.409 presos padecen enfermedades mentales graves y 7.046 trastornos mentales y de la personalidad [2]. La mayoría de ellos se encuentran en prisión porque no existe ningún otro recurso comunitario para ellos, y su paso por tan duro ambiente agrava en prácticamente todos los casos sus patologías. La prisión, por tanto, se convierte en un sustitutivo inapropiado para estos enfermos ante la inexistencia de recursos asistenciales, mostrando el gran fracaso que como sociedad tenemos en esta materia.”

També, en paraules de Alfredo Calcedo-Barba, vicepresident de la societat espanyola de psiquiatria legal "Nuestra situación es de las peores de Europa con diferencia","Para empezar, somos el país de la Unión Europea con un mayor número de presos respecto a la población: 155 por 100.000 habitantes". Aquest psiquiatra corrobora que a les presons hi ha entre tres i quatre vegades mes malalts mentals greus que en el conjunt del territori nacional.

Des d’aci volem fer saber la problemàtica que hi ha en els centres penitenciaris, relacionant-la amb el tema de promoció de la salut. Sabem que per a una bona prevencio de la salut cal adquirir hàbits saludables, però a més a més incloure’s dins d’un ambient de protecció. 

Per a més informació:
http://carcelesyprisiones.blogspot.com/2005/11/el-cis-para-presos-en-rgimen-de.html
http://www.elmundo.es/elmundosalud/2010/06/07/neurociencia/1275896837.html
http://scielo.isciii.es/pdf/neuropsiq/n78/n78a09.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada