dissabte, 3 de desembre del 2011

Hàbits saludables i motivació

Una de les tasques prioritàries dels professionals sanitaris és promoure comportaments saludables en els pacients, tant per a millorar el seu nivell de salut com per a previndre malalties. La motivació o desig de canvi, per a modificar conductes i hàbits depèn de molts factors. Necessitem aprendre a desenvolupar habilitats que ens faciliten treballar la motivació dels pacients.

Les tècniques motivacionals es basen principalment en el respecte al pacient, les seues creences i escala de valors. Intenten estimular la motivació i afavoreixen el posicionament cap a hàbits sans emfatitzant els punts de vista del pacient i la seua llibertat per a escollir.


Model d'estadis de canvi

Prochaska i Diclemente, estudiant processos de canvi en persones trobaren que aquelles que aconsegueixen una millora en els estils de vida paSsen a través d’una sèrie d’estadis, cada un amb una actitut mental i tipus de motivació diferents. Descriviren el model d'estadis de canvi. Reflexa la realitat de que, en qualsevol procés de canvi, la persona gira varies voltes al voltant del procés abans d'arribar a un canvi estable. 




Cada estadi registra una actitud mental diferent i implica un tipus de motivació distint: 
- Precontemplació: En esta fase la persona no veu, o no vol veure, cap problema en la seua conducta com ho demostren les frases del tipus “ d'alguna cosa hi ha que morir
- Contemplació: La persona comença a tindre dubtes sobre la seua conducta. Comença a sopesar els pros i contres tot i que no es veu amb l’ànim de començar el canvi. "M'agradaria fer més exercici però m'aborreix". 
- Determinació: En este moment de la roda la persona decideix intentar un canvi i requereix tenir confiança en poder controlar la nova conducta "El día del meu aniversari deixaré de fumar".
- Canvi: En esta fase es posa en pràctica la decisió presa.
- Manteniment: La persona ha de concentrar-se activament en mantindre el canvi i consolidar-lo ja que les tentacions (atracció per la conducta antiga) estan presents. 
- Recaiguda: Es torna a la conducta anterior i a estadis anteriors, precontemplació i contemplació.

L'ajuda que el professional pot oferir als seus pacients consisteix en facilitar els avanços cap al següent estadi, coneguent que tenen necessitats i característiques diferents en cada ú d'ells . Podem identificar en quina fase del procés es troba i ajudar-li a anar transitant dins del cercle cap al canvi d'hàbits i el seu manteniment.

“Som allò que fem repetidament. L'excelència, doncs, no és un acte sinó un hàbit”.

1 comentari:

  1. Uli!
    Desde Chile, calle Arturo Prat el pirata, Chillán, te seguimos cada día weon. Hoy dia, tu musica nos amenisa el pisco sour q stamos tomando (la cumbia no la conoses no?) en el puro carrete.
    Al tiro hemos cachao que esta página es filete de primer corte po weon! Menuda weá, weon!
    Hoy dia, tan importante en esta nuestra patria chilena, dia del Teletón (más largo q un dia sin pansito) te queremos felisitar ya que hemos ubicao que tu página es la más bacán entre todas las páginas psicotropas. Es pura siensa weón! Nada fome. Ya po, no vamo a fumar un puchito a la teua salut.
    Cuidense, estén bien, ciao ciao!
    Xuta, se me olvidó:
    Viva Chile, mierda!
    Cariños:

    Sonia y Àlvar: el Steffan Kramer chileno, el cómico + weon de Chile http://www.google.cl/search?rlz=1C1AFAB_enCL442CL442&gcx=c&q=steffan+cramer&um=1&ie=UTF-8&hl=es&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=E_LaTvzaJ4OUtwf63fTtAQ&biw=1366&bih=634&sei=FfLaTo2sO4rr0gGNhr3kBg

    ResponElimina