dimecres, 7 de desembre del 2011

Hospital Psiquiàtric Pare Jofré

Són uns quants els hospitals, països i cultures que reclamen el privilegi d'haver fundat la primera institució per a atendre als bojos. D'entre totes aquestes destaca l'Hospital Pare Jofré a València, actualment Hospital General Universitari. Tot i que en aquella època els malalts mentals encara eren considerats com a bojos, l'Hospital Pare Jofré els oferia refugi i se'ls intentava donar una vida més digna.

El seu fundador va ser Joan Gilabert Jofré (València, 24 de juny de 1350 – el Puig, 18 de maig del 1417), també conegut com Pare Jofré. Estudiant de lleis a Lleida en 1369, va ingressar en l'Orde de la Mercè el 1370 al monestir del Puig, i s'ordenà de sacerdot el 1375, després d'haver estudiat Teologia. En l'orde exercí diversos càrrecs, com elector, procurador i comanador de Lleida, Perpinyà i València (1409).

El 24 de febrer de 1409, el frare es dirigia des del convent a la Catedral de València, on havia de predicar el sermó del diumenge de Quaresma. De camí, va advertir un grup de joves que increpaven i golpejaven un malalt mental, mentre cridaven: “al boig! Al boig!”. El Pare Jofré, commogut per l'escena recriminava als joves el seu acte mentre protegia al foll i el duia al convent mercedari. Quan va arribar a la Catedral, va canviar el discurs que havia previst i es va centrar en la necessitat de donar ajut a qui pateix transtorns mentals, evitant la "persecució irracional, tant més crudel com més innocents, impotents i irresponsables en són les víctimes".

Joaquin Sorolla 1884. El Pare Jofré protegint a un foll
Arran d'aquest sermó i altres accions posteriors, Bernat Andreu, Llorenç Salom i altres prohoms, amb el consentiment del jurats de la ciutat, van adquirir unes cases i horta properes a la porta de Torrent per a bastir-hi un hospital per als folls. S'erigí així l'Hospital dels Innocents o Hospital del Folls de València, obert el 9 de juny de 1409 on hom intentà per primera vegada d'aplicar mètodes curatius a uns pacients que fins aleshores es consideraven endimoniats. En 1512, l'hospital reuní els altres centres hospitalaris de la ciutat de València, esdevenint hospital general.

L'any 2009 es van complir 600 anys de la fundació de l'Hospital Pare Jofré, i des de la Generalitat Valenciana es va promoure l'Any de la Solidaritat, que fins març de 2010 tractaria de “reivindicar la solidaritat del poble valencià”. Tota una paradoxa, tenint en compte la protesta que mantenien les principals associacins de familiars de malalts mentals davant l'abandonament que sofrien per part de la Generalitat, i que patixen a dia de hui. El passat 10 de novembre, families de persones amb enfermentats mentals i dependents van fer una protesta per demanar el pagament de la deuda i l'atenció professional per als malalts mentals al País Valencià, ja que, d'altra manera, adverteixen que hi haurà un risc inminent de que un miler de malalts mentals es queden en el carrer abans de Nadal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada